Päihteet, joihin huumeet lukeutuvat, ovat aineita joita nautitaan mielihyvän tai huumaavan vaikutuksen vuoksi. Päihteitä voidaan myös käyttää pahan olon tai ahdistuksen turruttamiseen. (Mielenterveystalo 2021).

Päihteiden kokeilulle ja käytölle voi olla paljon eri syitä. Joku voi perustella päihteiden käytön sosiaalisista syistä, toinen mielihyvän vaikutuksilla ja kolmas riippuvuudella.

Huumeiden käytön “järki” löytyykin ihan muualta kuin terveydestä. Jokaisella päihteellä on joku yksilön kannalta positiivinen vaikutus, jonka vuoksi päihdettä käytetään. Jotkin päihteet piristävät, jotkut rauhoittavat, jotkut vapauttavat sosiaalisissa tilanteissa jne. Syy tai “järki” päihteiden käyttöön löytyy näistä vaikutuksista. Kukaan ei käyttäisi huumeita, jos niillä olisi vain negatiivisia vaikutuksia.

Olemme aiemmin vastanneet vastaavanlaiseen kysymykseen päihteiden kohdalla, joten teen sulle tällaisen linkkikimaran:

https://buenotalk.fi/kysy/mita-jarkea-paihteiden-kaytossa-on/
https://buenotalk.fi/kysy/miksi-paihteita-kaytetaan
Päihdeilmiö-videolla käydään läpi mm. sitä Miksi ihmiset ylipäätään haluavat päihtyä.

Löysin lisäksi kiinnostavan artikkelin ”Milloin ihmiset alkoivat käyttää alkoholia ja huumeita?”. Siinä puhuttiin aivokemian muuttamisen johtuvan kaikenlaisista syistä. Aika iso määritelmä. Tämä kertoo ainakin siitä, että syitä käyttää on yhtä paljon kuin huumeita käyttäviä. Aineita käytetään päihtymistarkoituksessa, sosiaalisesti, lääketieteellisesti ja rituaalisesti.

Lukuiloa!

Terkuin,
Minna

Ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta