TLDR: Huumeisiin on helppo addiktoitua, koska ne sisältävät kemiallisia yhdisteitä, jotka vaikuttavat aivojen välittäjäaineiden toimintaan lisäten hyvänolon tunnetta tuottavia hormoneja. Huumeiden tuoma hyvänolon tunne saa käyttämään ainetta lisää, jolloin keho tottuu aineeseen, mikä voi johtaa addiktioon. 

Pidemmin: Kaikki huumeet sisältävät jotain riippuvuutta aiheuttavaa ainetta, joka voi aiheuttaa fyysistä riippuvuutta. Käytännössä meidän aivojen soluissa on erilaisia reseptoreita, eli proteiinimolekyylejä, joihin riippuvuutta aiheuttavat aineet kiinnittyvät. Mm. alkoholille, nikotiinille, kannabioideille jne. on aivoissa omat reseptorit, joihin ne vaikuttavat. Samasta syystä monille aineille ei synny fyysistä riippuvuutta. Esimerkiksi sokerille ei aivoissa ole reseptoreita. 

Reseptorit ovat aivojen viestinviejiä. Huumeen vaikuttavan aineen kiinnittyminen näihin aiheuttaa siis erilaisia reaktioita aivoissa. Osa huumeista hidastaa tai sulkee toimintoja ja osa kiihdyttää. Monet huumausaineet esimerkiksi lisäävät erilaisten mielihyvähormonien tuotantoa. Alussa huumeidenkäyttäjä saakin käytöstä aikaan hyvänolon tunteen, minkä takia ainetta myös halutaan käyttää uudelleen. Erityisen alttiita on ihmiset, jotka eivät hyvänolontunnetta mistään muualta saa. 

Huumeiden aiheuttama hyvänolon tunne voi olla niin voimakas, että ihminen haluaa kokoea tämän uudestaan ja uudestaan riskeistä huolimatta. Valitettavasti ihmisen keho ei enää vastaa samaan määrään mielihyvähormoneja, minkä vuoksi huumetta pitää saada enemmän tai useammin. Tätä kutsutaan toleranssin kasvamiseksi. Eri huumeiden toleranssi kasvaa eri nopeuksilla. Ihmisen oman aivokemian ominaisuuksilla on myös suuri merkitys toleranssin kasvulla. 

Jossain vaiheessa huumetta tarvitaan jo normaalitilan säilyttämiseen, jolloin huumeista ei enää edes saa hyvää oloa. Aineiden käyttöä voi olla myös lähes mahdotonta lopettaa, koska lopettaminen johtaa vieroitusoireisiin. Keho on niin tottunut huumeaineeseen, että sen puute saa aikaan pahaa oloa. Tässä vaiheessa addiktio on jo aika pitkällä… 

Fyysisen addiktion lisäksi sama addiktoituminen voi tapahtua myös psyykkisesti tai toiminnallisesti; esimerkiksi rahapeleihin voi addiktoitua niiden aiheuttaman jännityksen ja hyvänolontunteen takia. Eli varsinaisesti riippuvuuteen ei tarvita mitään huumausainetta ollenkaan. 

Pitää myös muistaa, että tämä vastaus on itse asiassa hyvin suppea, vaikka se on jo sivun mittainen… Addiktiot ja niiden synty on monimutkainen prosessi, johon sisältyy niin fyysisiä, psyykkisiä, toiminnallisia ja sosiaalisia puolia. Oma osansa on myös geeneillä ja traditioilla. Aiheesta on paljon tutkimustietoa, joten jos teema kiinnostaa, niin siitä vaan tutkimaan lisaää 😊. 

– Mikael 

_ _

Käy laittamassa Youtube-kanavamme tilaukseen ja seuraa meitä Instassa nähdäksesi lisää eeppistä sisältöä!

Palautteen antamiseen ei voi addiktoitua, mutta se kyllä auttaa meitä tekemään entistä kiinnostavampia vastauksia

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta