Heippa ja kiitoksia kysymyksestäsi kivesten poikkeavasta kokoerosta! Kivekset alkavat kasvaa noin 9-vuotiaana ja murrosiän päättyessä ne ovat yleensä noin pienen luumun kokoiset pallot. Kivekset tuottavat suurimman osan miehen testosteronista ja siksi niiden kehittyminen ja kasvaminen normaalin kokoisiksi on oleellista. Kivesten kehittyminen vaikuttaa myös peniksen kasvuun.

Kivesten kavuprosessia on hyvä seurailla ja mikäli huomaa jotakin poikkeavaa, on tästä tärkeä puhua ammattilaisen kanssa. Tässä tapauksessa ammattilainen voisi olla esimerkiksi kouluterverydenhoitaja tai lääkäri.

On ihan normaalia, että kivekset eivät ole identtisiä keskenään ja toinen voi hyvinkin olla toista suurempi. Se on tavallista. Kuvailemasi keilapallon kokoinen on kuitenkin poikkeuksellisen suuri ja tässä kohtaan olisikin äärimmäisen tärkeää käydä tarkistamassa asia lääkärillä. Voit edetä asian kanssa ottamalla puheeksi se vanhempien kanssa tai kouluterveydenhoitajan.

Asia voi tuntua kiusalliselta ottaa puheeksi mutta sitä se ei kuitenkaan ole. On tosi tärkeää kehityksesi kannalta tarkistaa, että kaikki on kuten pitää.

Tässä vielä muutama kivesfakta, kun nyt kerta vauhdissa ollaan (lähde Kives (duodecimlehti.fi)):

  • Testosteronituotannon lisäksi kivekset tehtailevat siittiöitä. Jokainen sekunti kivekset tuottavat 1500 siittiötä. Eli ne eivät lopu kesken vaikka kuinka olisit niitä jatkuvasti tyhejntämässä. Päivässä niitä tulee siis noin 130 miljoonaa.
  • Siittiöiden tuottaminen onnistuu ainoastaan ruuminlämpöä alemmassa lämpötilassa, minkä vuoksi kivekset sijaitsevat elimistön ulkopuolella erillisissä pusseissa. Miehen hedelmällisyys voikin heiketä, jos kivekset ovat liian kauan lämpimässä!
  • Vasen kives roikkuu usein oikeaa alempana! Tämä on myös kehon tapa säädellä sopivaa lämpötilaa.
  • Koska kivekset roikkuvat kehon ulkopuolella, ovat ne myös alttiita vaaroille. Tästä syystä ne ovat erittäin tuntoherkät, jotta heidän kantaja oppisi suojaamaan niitä ulkopuolisilta iskuilta. Vaaratilanteessa auttavat myös kivespussin lihakset, jotka vetävät kiveksiä lähemmäs vartaloa.
  • Liian tiukat alushousut voivat haittaa kivesten toimintaan ja vähentää sperman määrää. Tämä johtuu tiukkojen kalsareiden aiheuttamasta korkeasta lämpötilasta!
  • Kivessyöpä on harvinainen mutta yleistyvä syöpä, joka esiintyy erityisesti nuorilla miehillä. Kivessyövän oireita ovat mm kyhmy kiveksissä, suurentunut kives, paineen tunne kivespussissa tai vatsassa sekä alaselkä- ja vatsakivut. Sairaus on erittäin hyvin hoidettavissa mutta kivesten säännöllinen tutkiminen on hyvä ottaa tavaksi.

Terveisin, Seba

________________________________________________________________________

Anna palautetta! Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta