Ensimmäiseksi todettakoon, että on kohtalaisen hankalaa määritellä, mikä on vaarallisin huume. Huumeiden vaikutuksia voi määritellä fyysisen terveyden, mielenterveyden, sosiaalisten- tai yhteiskunnallisten vaikutusten ja noin miljoonan muun eri muuttujan avulla. On myös aivan eri asia kysytäänkö asiaa tutkijoilta Suomessa tai Yhdysvalloissa tai esimerkiksi eri aineiden käyttäjiltä. Eri maiden ja aineiden päihdekulttuurit eroavat suuresti, mikä tekee vertailusta hankalaa. Alla kuitenkin muutama selvitys aiheesta:

Vuonna 2018 kyseltiin noin 115 000 ihmiseltä yli 50 maassa kuinka paljon eri päihteet oli aiheuttaneet sairaalakäyntejä. Tämän kyselyn mukaan vaarallisin huume oli Metanfetamiini toisena synteettinen kannabis ja kolmantena alkoholi.  

Vuonna 2015 EU:n alueella tehtiin selvitys eri päihteiden haitoista. Tässä selvityksessä kärkikolmikoksi nousi Alkoholi, Heroiini ja Crack. Vaikka alkoholi ei varsinaisesti huume olekaan, niin se nousee useissa tutkimuksissa vaarallisimmaksi muun muassa sen takia, koska sen käyttö on niin yleistä. 

Suomalaisen THL:n sivuilta löytyy myös vertailu riippuvuutta aiheuttavista aineista. Top kolmosen järjestys tässä selvityksessä on riippuvuuspotentiaalin mukaan alkoholi, nikotiini ja kokaiini. Sen sijaan haittojen mukaan kokaiini, alkoholi ja bentsodiatsepiinit. 

Vaarallisuus on siis määrittelykysymys, minkä vuoksi täysin “oikeaa” vastausta vaarallisimmasta huumeesta on mahdoton antaa. Kaikki huumeet on omalla tavallaan vaarallisimpia.

Mikael 

Lähteet: 
https://www.theguardian.com/society/2017/may/23/study-hallucinogenic-mushrooms-safest-recreational-drug-lsd 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25922421 
https://thl.fi/fi/web/alkoholi-tupakka-ja-ri

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta