Tätä mekin työssämme usein joudumme pohtimaan. Kaikissa päihteissä yhdistävänä tekijänä on riippuvuutta aiheuttava aine. Tämä selittää osittain sen, miksi päihteiden käyttöä jatketaan. Mielenkiintoista onkin, miksi se alun perin aloitetaan? Mikä siinä on niin siistiä vai liittyykö se johonkin muuhun? 

Nuuskan käytön aloittamisen syinä ovat ennen kaikkea kokeilunhalu, uteliaisuus ja kaveriporukan asettamat odotukset. Usein myös nuuskaa käyttäneet ovat kokeilleet tupakkaa ennen ensimmäistä nuuskakokeiluaan, joka lienee “loiventaneen” nuuskakokeilun kynnystä ja vaikutuksia.  

Keskimäärin nuuskaa kokeillaan ensimmäistä kertaa 13–17-ikäisenä. Nuuska tulee siis tyypillisesti kuvioihin iässä, jossa uusia asioita ja muun muassa päihteitä kokeillaan. Nuuskan käyttö yhdistetään usein rentoihin tilanteisiin, joka toimii muun tekemisen ohessa ja rentoutumisen apuvälineenä. Siitä myös voi muodostua “oma juttu”, jonka käyttöön liittyy mielihyvää. 

Kouluissa ja esimerkiksi nuorisotiloilla nuuskaamisen motiivi saattaa piiletä “näyttämisen” elementtinä, johon myös osittain nuuskalla roskaaminen liittyy. Nuuskan käytön merkit ja jäljet tuodaan siis näkyviin, mutta siten, ettei itse riskeeraa jäädä kiinni. Nuuska myös koetaan helppokäyttöisenä, josta ei jää niin helposti kiinni. Nuuska on myös monelle vanhemmalle vieras tuote, eivätkä he sitä ylähuulesta erota. Eli ns “vedättämisen” tunne saattaa myös viehättää osaa nuuskaajista.  

Nuuska myös usein koetaan vähemmän haitallisena terveydelle eikä se haise kuten tupakointi. Eli syynä nuuskaamiselle on usein myös se, että sitä verrataan muihin päihteisiin eikä nähdä ihan koko totuutta. Nuuskan haittavaikutukset myös usein tiedostetaan mutta annetaan kuitenkin tilaa jollekkin paheelle. Nuuska on nyt tällä hetkellä “cool” ja “trendituote” eikä tupakointia ja alkoholin juomista tuoda samalla tapaa esille. Tämä tuskin kuitenkaan on pysyvää. Aikaisemmin nuorten maailmassa tämä pahe on ollut tupakka, nyt se on nuuska.  

Tärkeää olisi itse ottaa selvää, mitä nuuskaaminen aiheuttaa ja punnita onko tämä riskin ottamisen arvoista. Ei ole. Nuuskaaminen on haitallista ja vaikka siihen saattaisikin liittyä joitakin jänniä elementtejä kuten mitä yllä listaan, ei se loppupeleissä vaan kannata.  

Tehkäämme järkeviä valintoja. UGG! Tsekkaa samalla meidän muut nuuska-aiheiset kysymykset!

– Seba

_ _

Käy laittamassa Youtube-kanavamme tilaukseen ja seuraa meitä Instassa nähdäksesi lisää eeppistä sisältöä!

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta