Metamfetamiini kuuluu amfetamiinin johdannaisiin ja se vaikuttaa keskushermostoon kiihottavasti. Metamfetamiinia syntetisoidaan yleensä pienissä salalaboratorioissa (Breaking Bad) tai laajassa skaalassa esim Kaukoidässä. Ainetta myydään laittomasti pulverimuodossa, pillereinä ja kiteinä (kristalli), josta nimi kristallimetamfetamiini tuleekin. Ainetta nautitaan joko nuuskaamalla, injektoimalla tai syömällä.

Metamfetamiini vaikuttaa euforisesti, mutta sen vaikutus jää lyhyeksi ja vieroitusoireet ovat kovia. Käyttö johtaa herkästi myös sekavuuteen, impulsiiviseen käytökseen, väkivaltaisuuteen sekä harhaluuloisuuteen ja harha-aistimuksiin.

Metamfetamiini on synteettinen stimulantti ja on vahvempaa ja addiktoivampaa kuin amfetamiini. Kyseessä on neurotoksinen huume, eli se tuhoaa hermosoluja- tässä tapauksessa dopamiinisoluja vaikuttaen tunnetiloihin, muistiin ja keskittymiseen. Kyseessä on erittäin vaarallinen aine, sillä se addiktoi hyvin helposti ja pitkäaikaiskäytössä voi aiheuttaa psykoositiloja, aivovaurioita ja altistaa esim. Parkinsonin taudille.

Psyykkisten haittojen lisäksi metamfetamiini vaikuttaa myös fyysiseen ulkonäköön. Yhdysvalloista tutuksi tulleet ”methface”-kuvat esittelevät pitkäaikaiskäytön fyysisiä vaikutuksia. Kyseessä ei ole puhdas nuorison pelottelu, sillä pitkäaikaiskäytössä aine vie näläntunteen, joka puolestaan johtaa äkilliseen laihtumiseen. Lisäksi metamfetamiini muuttaa suun happamuutta, joka aiheuttaa vaurioita hampaissa.

Amfetamiini ja sen johdannaiset saattavat näkyä huumeseuloissa jopa 2-6 vuorokautta käytön lopettamisen jälkeen. Ne liukenevat missä tahansa muodossa veteen suhteellisen helposti. Mitä puhtaampaa kristalli on, sen helpommin se liukenee veteen.

Miro

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta