Kevään aurinko sulattelee viimeisetkin lumikerrokset pois, paljastaen maan pinnan uudelleen. Katujen varsiin ja puistoihin alkaa ilmestyä hiljalleen ensimmäisiä vihreitä versoja, kun talven jäljet alkavat haihtua. Mutta sulavan lumen alta saattaa paljastua myös jotain vähemmän miellyttävää – erilaisia roskia, jotka olivat jääneet talven lumipeitteen alle. Erityisen huolestuttavaa on, kun muutamasta paikasta löytyi käytettyjä injektioneuloja. Iiks, mites nyt toimia? Kannattaako ne jättää paikoilleen vai voisinko minä tehdä asialle jotain?

Tsekkaa tämä video ja tiedät kuinka toimia, mutta muista, ei ole sinun vastuulla kerätä injektioneuloja.

Miksi niitä olikaan päätynyt näin yleisille paikoille? Ajatus pisti miettimään. Oliko kyse huolimattomuudesta, vai jostain muusta?

Tarkempi tutkiskelu paljasti, että osa neuloista oli todennäköisesti jäänyt huumausaineiden käyttäjien jäljiltä. Yleisillä paikoilla käyttäminen saattaa liittyä huumausaineiden käyttäjien piilotarpeeseen. Huumausaineiden käyttö voi olla stigmatisoitu asia, ja käyttäjät saattavat valita piilopaikaksi julkiset tai vähemmän valvotut tilat, joissa he voivat käyttää huumeita ilman pelkoa paljastumisesta tai tuomitsemisesta. Osalla ei myöskään välttämättä ole asuntoa tai turvallista paikkaa jossa käyttää. Mutta se, että neulat jäävät jäljelle, on vakava terveysriski ympäristölle ja kaikille niiden löytäjille.

Tämä oli hyvä muistutus siitä, kuinka tärkeää on huolehtia ympäristöstämme ja pitää yhteiset tilat puhtaina. Roskat eivät katoa itsestään, ja jokainen meistä voi tehdä osansa ympäristömme suojelemiseksi.

Niinpä päätin ottaa härkää sarvista ja ryhtyä toimeen. Varustin itseni kumihanskoilla ja aloin kerätä roskia ympäristöstäni. Jokainen roskalöytö oli pieni askel kohti puhtaampaa ja turvallisempaa ympäristöä. Ja neulat ei todellakaan ole pupujen ruokaa. Saati sitten oravienkaan.

Tässä pieni muistilista, kuinka kerätä turvallisesti injektioneulan jos sellaisen löytää:

  • Kerää talteen jos mahdollista ja turvallista
  • Suojaa kädet
  • Irrota ruiskusta neula jos se onnistuu turvallisesti (voit myös taittaa neulan kärjen maata vasten painamalla)
  • Laita neula suljettavaan kovapintaiseen astiaan, esim muovipullo tai lasipurkki.
  • Toimita välineet niitä vastaanottavaan apteekkiin tai terveysasemalle, tai piikkiroskikseen.
  • Älä laita tavalliseen roska-astiaan

Loppujen lopuksi, vaikka kevään sulava lumi saattoikin paljastaa ikäviä yllätyksiä, se antoi myös mahdollisuuden tehdä jotain hyödyllistä yhteisen hyvän puolesta. Ja se oli kaikkea muuta kuin huono asia.

Ja psst! Ois kiva, jos kerrot viel palautteen -> Kerro mitä mieltä olit videosta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta