Moikka!

Nuuska koostuu jauhetusta tupakasta, johon on lisätty muun muassa vettä, suolaa, makuaineita sekä erilaisia säilöntäaineita. Ruotsalainen nuuska pastöroidaan, toisin kuin amerikkalainen tai aasialainen nuuska. Nuuska sisältää nikotiinia, joka aiheuttaa voimakkaan riippuvuuden. Nikotiinipitoisuus ruotsalaisnuuskassa vaihtelee noin 6-45 mg/g kohden.

Ruotsissa tunnutaan suosivan nuuskaa, jonka nikotiinipitoisuus on noin 8-16 mg/g, kun taas Suomen pimeille markkinoille salakuljetetaan paljon nuuskaa, jonka nikotiinipitoisuus on tätä huomattavasti korkeampi. Myös kyseisen nuuskan pH-pitoisuus näyttää olevan korkeampi kuin muiden vastaavien tuotteiden. Korkea pH-arvo lisää ja nopeuttaa nikotiinin (ja muiden haitallisten aineiden) imeytymistä. Tämä yhdessä korkean nikotiinipitoisuuden kanssa lisää nuuskan riippuvuutta aiheuttavaa vaikutusta. Yksi Suomeen eniten salakuljetetuista nuuskamerkeistä vaikuttaa olevan melko tuntematon Ruotsissa.  

Nuuskassa on syöpävaarallisia aineita. Niitä ovat muun muassa tupakkaspesifit nitrosamiinit, PAH-yhdisteet eli polysykliset aromaattiset hiilivedyt, raskasmetallit, esimerkiksi arsenikki, kadmium, lyijy, kromi ja nikkeli. Tarkkaa tietoa näiden aineiden pitoisuuksista ei ole.

Terkuin,
Nuuskavelho aka Hanne

THL, Nuuska
Wickholm S, Lahtinen A, Ainamo A, Rautalahti M. (2012) Nuuskan terveyshaitat. Lääketieteellinen Aikakauskirja Duodecim 128(10): 1089–1096.


Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta. 

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta