Suomen sodissa annettiin sotilaille todella vaahvoja kipulääkkeitä, joista osan voi luokitella tänä päivänä huumausaineeksi. Aihe on osin vaiettu tänä päivänä, mutta tietoa löytää kun etsii oikeista paikoista.

Haavoittuneille annettiin morfiinia lievittämään taisteluhaavojen kipuja, mutta sotilaille annettiin lääkkeitä myös muihinkin vaivoihin. Heroiinia sisältävillä tableteilla hoidettiin yskän, päänsäryn ja reuman oireita.

Kaukopartiosotilaat saivat mukaansa lääkepakkauksia, jossa oli edellä mainittujen heroiini- ja oopiumtablettien lisäksi amfetamiinia sisältävää Pervitin-lääkettä. Saksassa kehitetty lääkevalmiste sisälsi metamfetamiinia, jonka käytöllä on piristävä vaikutus. Lääke auttoi jaksamaan valvomisessa ja pitkien matkojen kulkemisessa.

400 kilometriä hiihtoa paukkupakkasessa

Yksi kuuluisimmista sodan ajan tarinoista lieneekin sotamies Aimo Koivusen kohtalo. Sotamies oli ottanut pitkästä partion kulkemasta matkasta johtuneeseen uupumukseen pervetiiniä, mutta annosteluvirheen takia lääkkeen vaikutus oli todella vahva. Koivunen alkoi nähdä hallusinaatioita ja erkaantui muusta hiihtopartiosta.

Hän heräsi seuraavan päivän aamuna sadan kilometrin päästä ilman ammuksia ja ruokaa. Metamfetamiini vaikutti Koivusen hallusinaatioihin niin vahvasti, että hän houraili monen päivän ajan. Tänä aikana Koivunen oli muun muassa hiihtänyt neuvostoliittolaisen leirin läpi ja ihme kyllä onnistui karkottamaan viholliset perästään. Koivunen oli sitten hiihtänyt saksalaisten vanhaan tukikohtaan, jossa haavoittui astuttuaan maamiinaan.

Sotamies makasi viikon lumessa, kunnes hänet pelastettiin. Kahden viikon kateissaolon jälkeen Koivunen vietiin sairaalaan. Sairaalassa arvioitiin, että Koivunen oli syönyt koko partion 30 tabletin pervetiinivaraston. Koivusen sydämen lyöntitiheys oli n.200kertaa minuutissa ja hänen painonsa oli 43 kiloa.

Huumeet muissa sodissa

Huumausaineita on käytetty sodissa kautta historian sekä Suomessa että muualla. Amfetamiinia käyttivät toisen maailmansodan aikaan myös saksalaiset että brittisotilaat. Ensimmäisessä maailmansodassa brittisotilaat käyttivät taas kokaiinia sisältäviä tabletteja.

Opiaatteja käytettiin Yhdysvaltojen sisällissodassa mm. ripulin ja punataudin hoitoon sekä amputatioon ja muihin leikkauksiin.

Muonatupakka lienee sodan ajan päihteistä tunnetuin. Sitä ollaan jaettu ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana sotilaille sekä Suomessa että muualla maailmalla.

Emma

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta