Hei,

Kiitoksia kysymyksestä. Viinasta johtuva sokeutuminen on osa urbaania legendaa ja myyttiä, joka on kiertänyt Suomessa jo 1500-luvulta lähtien. Tiedetään, että kaupasta ostetuilla viinaksilla ei voi sokeutua, oli prosentti kuinka korkea tahansa (Toki miedompikin viina vaikuttaa näkökenttään, ei kuitenkaan sokeuttavasti).

Myytti on todennäköisesti lähtenyt kotipolttoisten viinaksien sivuvaikutuksista. Sokeuttava aine on metanoli, jota kotipolttoisissa viinaksissa, esim pontikassa voi syntyä, kun asetonia ja metanolia ei osata poistaa tisleestä. Tämän juominen johtaa pahoinvointiin, sokeutumiseen ja kuolemaan.

Metanolin hapettuessa elimistössä formaldehydiksi ja muurahaishapoksi, siitä tulee myrkyllistä. Vain 15 mm 40 % metanolia riittää kuolemaan. Teelusikallinen puhdasta metanolia riittää sokeuttamaan. Sokeus seuraa kun formaldehydi hajoaa muurahaishapoksi ja synnyttää aineenvaihdunnallisen happomyrkytyksen, joka voi vaurioittaa silmiä ja aivoja. Pysyvä sokeus voi seurata 48 tunnissa.

Suomessa alettiin keittää pontikkaa 1500-luvulla ja sitä tehtiin pääosin viljasta ja perunasta. Toisen maailmansodan aikana metanolipitoiset alkoholijuomat kiellettiin, sillä iso osa suomalaisia kuoli metanolimyrkytykseen. Metanolia sisältäviä aineita on eri kotitalouskemikaaleissa ja ennen vanhaan auton tuulilasinpesunesteissä. Metanolia käytettiin alkoholinkorvikkeena vielä pitkään, mutta kuolemat kääntyivät laskuun 2000-luvun alussa pakkausmerkintöjen muuttuessa ja viinan hinnan laskiessa.

Teimme aiheesta videon myös Instagramiin ja TikTokiin. Käy ottamassa linkistä haltuun:

https://www.tiktok.com/@buenotok/video/7196982366303259909?lang=en

Miro

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta