Nikotiini pistää hormonit ns. häränpyllylle! Kyllä, nikotiini siis vaikuttaa hormoneihin. Tutkimukset ovat osoittaneet, että nikotiinin temput hormonitasoille voivat olla melko monimutkaisia ja vaihdella jokaisen kohdalla.

Nikotiini miehillä

Miehillä pääsääntöinen hormoni, testosteroni eli mieshormoni, voi tippua, pysyä entisellään tai jopa kohota nikotiinin käsittelyssä. Tupakointi voi laskea miesten seksuaalista intoa ja vauhtia makuuhuoneessa. Nikotiini kutistaa verisuonia, mukaan lukien ne tärkeät peniksen ja lantion alueen verisuonet, hankaloittaen siten erektion saamista ja ylläpitoa.

Lisäksi tupakointi voi heikentää siittiöiden laatua. Tutkimukset ovat osoittaneet, että tupakoivilla henkilöillä siittiöiden määrä ja liikkuvuus voivat jäädä alle normaalin, mikä tekee hedelmöitymisestä hankalampaa. Nikotiinin vaikutukset voivat myös vaikuttaa estrogeenin ja testosteronin suhteellisen määrän muutoksiin. Tupakoinnin on havaittu nostavan estrogeenitasoja ja samalla vähentävän testosteronin määrää.

Nikotiini naisilla

Naisilla nikotiini voi sotkea hormonikatrasta monin tavoin. Tupakointi on isompi lapsettomuusriski naisille kuin moni muu juttu, ja se voi vaikuttaa vahvasti hedelmällisyyteen ja raskaaksi tulemiseen. Tupakoivien naisten estrogeenitasot saattavat laskea, mutta testosteronin suhteellinen määrä voi kohota. Tämä hormonimyllerrys voi heijastua negatiivisesti myös seksuaaliseen aktiivisuuteen.

Raskauden aikana nikotiinin haitalliset vaikutukset voivat yltää myös pienokaiseen. Tupakansavu sisältää nikotiinia ja hiilimonoksidia (eli häkää), jotka voivat häiritä kohdun ja istukan verenkiertoa sekä vähentää vauvan hapensaantia. Tämä voi aiheuttaa monenlaisia ongelmia, kuten hidastaa vauvan kasvua, laskea syntymäpainoa ja vaikeuttaa hengitystä vastasyntyneellä.

nikotiini vaikuttaa vaihtelevasti hormoneihin

Muut nikotiinituotteet

Nuuskan, nikotiinipussien ja sähkötupakan vaikutuksia hormonitoimintaan ei ole vielä tutkittu yhtä paljon kuin perinteisen tupakan. Mutta voi olettaa, että nikotiinilla on samanlainen vaikutus kuin tavallisessa tupakassakin. Nuuska ja nikotiinipussit sisältää isoja määriä nikotiinia, mikä voi tehdä sen vaikutuksista vieläkin tehokkaampia. Puhumattakaan sähkötupakan sisältämistä kemikaaleista ja niiden vaikutuksista hormoneihin.

Joten, yhteenvetona voisi todeta, että nikotiini on melkoinen hormonihäirikkö sekä miehillä että naisilla. Tupakoinnin ikävät vaikutukset hormonitasoihin ovat yksilöllisiä, mutta yleisesti ottaen ne voivat aiheuttaa monenlaisia harmeja lisääntymisterveydelle ja makuuhuoneen menolle. Lisätutkimuksia tarvitaan selvittämään nuuskan ja sähkötupakan vaikutuksia hormonitoimintaan ja terveyteen ylipäätään.

Sun vuoro -> Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Lähteitä:

  1. Tupakointi vai tupakoimattomuus – minkä tien sinä valitset? – Terveyskirjasto
  2. Raskaus ja tupakka, alkoholi sekä huumeet – Terveyskirjasto
  3. Tupakointi ja raskaus (duodecimlehti.fi)
  4. Haitat hedelmällisyyteen ja raskauteen – Fressis
  5. https://webpages.tuni.fi/viva/files/2020/11/Jarvensivu_Rosa-Maria_Kainulainen_Iida-Maria-opinnaytetyo.pdf
  6. https://talk.turkuamk.fi/hyve/nikotiinituotteiden-kaytto-heikentaa-lisaantymisterveytta/
Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta