Tietokoneiden ja muiden elektronisten laitteiden tuijottelu ei tee silmille kovin hyvää. Pääasiallinen ongelma, mitä eri ruutujen tuijottelu aiheuttaa on silmien väsymistä ja ärtymistä. Oireita on mm. kuivat silmät, epätarkka näkö ja vaikkapa tarkentamisen vaikeus. Vaiva on yleinen ja sillä on jopa oman nimi: CVS, eli Computer Vision Syndrome. Ongelmaa esiintyy jossain määrin melkeinpä kaikilla päätetyötä tekevillä ihmisillä. Ja ongelmat tietysti yleistyy samaan tahtiin, kun päätteitä käytetään yhä enemmän ja enemmän. 

Silmien ärtyminen johtuu pääosin siitä, että ne joutuvat tarkentamaan yhteen kohteeseen, eikä ihmiselle luonnollista katseen siirtelyä juuri synny. Näyttöä katsellessa ihminen myös räpyttää silmiään noin puolet vähemmän kuin “luonnollisen katselemisen” aikana. Ongelmia voikin siis vähentää räpyttelemällä silmiä tiuhaan tahtiin ja katselemalla tasaisin väliajoin muualle kuin näyttöön riittävän pitkän aikaa. Päätelasit, silmätipat ym. on myös mahdollisia hoitoja, jos ongelma on paha ja näyttöä on pakko esim. töiden takia tuijottaa. 

Näyttöön katselemisen ei kuitenkaan pitäisi mitään pysyviä ongelmia aiheuttaa. Ärtyneet silmät palautuvat, kun niiden antaa levätä. Tästä huolimatta silmien liiallista rasitusta kannattaa kuitenkin välttää. Silmät ovat kuten mikä tahansa muu kehon osa ja niistä pitää pitää huolta. Huonossa kunnossa olevat silmät voivat vaikuttaa elämään siinä, missä katkennut jalka. Pidetään siis huolta silmistämme 😊. 

Hmmm… Tähän kysymykseen vastaaminen sai nyt omat silmäni ärtymään, joten vastaus lienee hyvä lopettaa tähän. Kiitos hyvästä ja aina ajankohtaisesta kysymyksestä! 

-Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta