Moikka!

Varsinaista kysymystä viestiisi ei sisälly, mutta ilmeisesti aids mietityttää! Nykyään puhutaan kylläkin enemmän hivistä. Hiv on tarttuva krooninen sairaus, joka voi hoitamattomana edetä aidsiin. Suomessa juuri kenenkään hiv-positiivisen ihmisen sairaus ei etene aidsiin hyvän lääkityksen ansiosta. Toimivan hiv-lääkityksen ansiosta hiv-positiivinen ihminen voi elää ihan tavallista elämää. Tiesitkö myös, että lääkitty hiv ei tartu edes suojaamattomassa seksissä? No totta se on!

Hiv tarttuu yleensä henkilöltä, joka ei tiedä sairastavansa hiviä. Hiv voi tarttua suojaamattomassa emätin- tai anaaliyhdynnässä henkilöltä, jolla on hoitamaton hiv. On tärkeää käydä seksitautitesteissä, jos on ollut suojaamatonta seksiä (emätin- tai anaaliyhdyntää tai suuseksiä). Hiv testi on paikkaansa pitävä, kun suojaamattomasta seksistä on kulunut 3 kuukautta. Muut seksitaudithan voi testata jo 2-3 viikkoa suojaamattomasta seksistä. Hiv on Suomessa erittäin harvinainen sairaus; uusia tartuntoja todetaan vuodessa alle 200. Vertauksen vuoksi; uusia klamydiatartuntoja todetaan vuodessa noin 14 000 uutta tartuntaa!

Hiviä ja muita seksitauteja voi ehkäistä käyttämällä kondomia emätin- ja anaaliyhdynnässä. Bakteeriperäisiä seksitauteja (klamydia, tippuri) voi ehkäistä suuseksissä käyttämällä suuseksisuojaa emättimen/anaalin alueen tai kondomia peniksen päällä. Hivin ja muiden seksitautien pelkääminen on turhaa, kun muistaa kondomin ja suuseksisuojan ja käy tarvittaessa seksitautitesteissä.
Kertaa, milloin ja minne kannattaa mennä seksitautitesteihin.

Lue lisää seksitaudeista sekä perehdy kondomin käyttöön  ja suuseksisuojaan.

Tässä vähän tietoa hivistä!

T. Anni Susineva
Suunnittelija, Seksuaaliterapeutti
Hivpoint

ps. Kyselimme myös ihan suoraan Seinäjoelta, että leviääkö siellä AIDS. Vastaus videolla :).

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta