Sähkötupakka, tuttavallisemmin vape tai sähkösavuke, on laite, joka höyrystää sisään hengitettäväksi nikotiinia sisältävää nestettä. Sitä voidaan käyttää myös nikotiinitonta nestettä höyrystämällä.  

Vaikka nimi viittaa tupakkaan, se ei sisällä tupakkaa eikä aiheuta palamista 
Sähkötupakkalaitteet toimivat yleisesti ottaen samalla periaatteella:  

Akku varastoi virtaa ja lämmittää atomisaattoria eli höyrystintä, joka sijaitsee nestesäiliössä. Nestesäiliössä sijaitseva nikotiinineste imeytyy atomisaattoriin, ja lämmetessään atomisaattori höyrystää nikotiininesteen. Atomisaattoriin kiinnitetyn suukappaleen kautta sähkötupakan käyttäjä imee ja hengittää sisään höyrystetyn nikotiininesteen. 

Mitä neste puolestaa sisältää, on täysin valmistajasta kiinni. Käyttäjän voi olla mahdotonta tietää, millaisia aineita ja kuinka paljon, vapenesteet todellisuudessa sisältävät. 

Sähkösavukenesteiden perusaineet ovat kasviglyseroli ja propyleeniglykoli, joista tiedetään esimerkiksi glyserolin höyrystyvän myrkylliseksi. Lisäksi vapenesteistä on löydetty monia epäpuhtauksia, kuten kasvimyrkkyjäämiä, raskasmetalleja, säilöntäaineita ja pesuaineita. Eräässä tutkimuksessa havaittiin nuorten suosiman vapenesteen sisältävän vaarallisen määrän lyijyä, joka on hermomyrkky. 

Ois kiva, jos kerrot viel palautteen <3 -> Kerro mitä mieltä olit videosta.
Kysythän jos on kysyttävää <3 Kysy – Fråga – Buenotalk

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta