Joku vuosi sitten sain tarpeekseni siitä, mitä mun sukupuolelta odotettiin. Siihen kuului esimerkiksi palaverikahvien keittäminen, alati iloinen käytös, tapahtumien koristeluvalmius, siivoamisinto ja muu järjestämishalu sekä huolehtimisvalppaus. Mä ajattelen näin – jokainen joka on päässyt työelämään kykenee ihan varmasti keittämään kahvia, tää ei oo sukupuolisidonnainen asia. Huomaan ärsytyskynnyksen nousevan myös silloin, kun miehiä kutsutaan paikalle, kun on tarve kantaa jotain, miettiä teknisiä ratkaisuja tai ajaa autoa.

On olemassa tehtäviä jotka sujuvat kaikilta ja sitten niitä tehtäviä, jotka sujuvat henkilökohtaisen osaamisen, ei sukupuolen takia. On tärkeä muistuttaa itseä työnjakoa tehdessä, että vahvistaako parhaillaan pinttyneitä ajattelumalleja siitä kuka kykenee ja mihin. Ilmoittaudu reippaasti keittämään kahvia, jos sulle tuntuu jakautuvan helpommin autonajopuuhat ja niin edespäin.

Me ollaan kaikki vastuussa siitä, että kommunikoidaan paremmin mikä on ookoo ja mikä taas ei. Jos susta tuntuu, että kontollesi kasautuu helposti sukupuolellesi oletettuja tehtäviä, kokeile ehdottaa tehtävien vaihtamista. Mun on todella syytä sanoa useammin ei. Toimin aivan liikaa muiden ulkoisena kovalevynä ja jeesinä.

Älä ymmärrä mua väärin – kyllä kaveria tulee auttaa. Välillä tulee vaan autettua enemmän kuin mikä itselle on hyväksi. Kun muiden pyynnöt tuntuvat ärsyttäviltä joko siksi, että joku ajattelee sukupuolesi antavat sulle maagista intoa muiden passaamiseen tai ihan vaan siksi, että toinen on laiska, mulla on sulle ratkaisu. Valloittava työtoverini antoi läksiäislahjana valmiita lauseita, miten kieltäytyä pyynnöistä kohteliaasti. Ota sinäkin nämä hyötykäyttöön:

”Ehkä ensi kerralla.”

”Voinko vastata tähän myöhemmin?”

”E.”

”Minulla on nyt kova kiire.”

”Tekisin sen mieluusti, mutta minulla on nyt muita työtehtäviä.”

”Anna minulle hetki, niin mietin.”

”Tiedän, että tämä on sinulle tärkeää, mutta juuri nyt en pysty siihen.”

”Pahoittelen, mutta en pysty juuri nyt.”

”En taida olla etsimäsi ihminen.”

”Kiitos, kun ajattelit minua. Toivoisin itsekin, että kykenisin tähän työtehtävään.”

”Kuulostaa kivalta, mutta en ole juuri nyt tavoitettavissa.”

”Oletko jo googlannut, tai katsonut Youtubesta?”

Hyvää tasa-arvon päivää,

Minna

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta