Aika monesta asiasta voisi kysyä, mitä järkeä tässä oikein on 😊. Periaatteessa voisi sanoa, että päihteiden käytössä ei ole mitään järkeä. Päihteet on terveydelle haitallisia aineita ja väärin käytettynä oikeastaan jokainen päihde voi olla tappava. Puhtaasti terveydellisistä syistä voikin sanoa, että eihän päihteissä mitään järkeä ole. (Mainittakoon, että lääkärin määräämät lääkkeet, jotka sisältää päihdyttäviä aineita ovat lähtökohtaisesti terveydelle hyödyllisiä. Mutta lääkekäyttö on täysin eri asia kuin päihdekäyttö…) 

Päihteiden käytön “järki” löytyykin ihan muualta kuin terveydestä. Jokaisella päihteellä on joku yksilön kannalta positiivinen vaikutus, jonka vuoksi päihdettä käytetään. Jotkin päihteet piristää, jotkut rauhoittaa, jotkut vapauttaa sosiaalisissa tilanteissa jne. Syy tai “järki” päihteiden käyttöön löytyy näistä vaikutuksista. Kukaan ei käyttäisi päihteitä, jos niillä olisi vain negatiivisia vaikutuksia. 

Esimerkiksi Suomessa käytetään päihteistä eniten alkoholia. Kun ihmisiltä on kysytty, miksi alkoholia käyttää, niin melkein aina syy on ollut sosiaalinen. Alkoholin koetaan vapauttavan tunnelmaa sosiaalisissa tilanteissa tai alkoholi on sosiaalisuuden keskuudessa muuten. Nuoruudessa erityisesti kavereiden sosiaalinen paine voi olla tärkein syy päihteiden käyttöön. Onko näissä syissä sitten järkeä? Se on oikeastaan jokaisen ihmisen oma asia päättää. 

– Mikael 

Yhdessä asiassa on järkeä… nimittäin meidän palautekyselyyn vastaamisessa!

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta