Seed 4000 on vuonna 1995 ehdotettu suunnitelma maailman suurimmaksi rakennukseksi. Sitä ehdotti arkkitehti Peter Neville ja rakennus oli suunniteltu Japaniin, Tokion seudulle. Seed 4000 on nimensä mukaan 4000 metriä, eli 4 km korkea kartiomainen rakennelma, jonka pohjan leveys olisi sekin noin 6 km. Asukkaita talon 800 kerrokseen mahtuisi puolesta miljoonasta miljoonaan ja sen rakentamiseen tarvittaisiin yli 3 miljoonaa tonnia terästä. 

Vaikka suunnitelmat rakennukseen on jo olemassa, niin sitä ei alun perinkään ollut tarkoitettu rakennettavaksi. Enemmänkin suunnitelmissa haluttiin esitellä tulevaisuuden rakentamista ja mainostaa suunnitelmaa tehnyttä firmaa. Uusimpien korkeiden rakennusten rakentamisen yhteydessä suunnitelma nousi uudestaan julkisuuteen. Syntyi urbaani legenda, että taloa alettaisiin nyt tehdä tosissaan, mutta se ei pidä paikkaansa. Tämän on useakin suunnitelman tehneen firman työntekijä vahvistanut :).

Teoreettisesti neljän kilometrin pilvenpiirtäjän rakentaminen on jo nykytekniikalla käsittääkseni mahdollista, mutta realistisesti tarvittaisiin uusia tekniikoita, jotta se olisi järkevää. Nykyisellään talon rakentaminen maksaisi yli biljoona euroa ja sen valmistuminen kestäisi vuosikymmeniä. Seed 4000 ei siis ole valmistumassa lähiaikoina ihan käytännön mahdottomuuksien takia… kuka hullu sitä edes lähtisi rahoittamaan? 

Mutta ehkä joskus tulevaisuudessa tallaisia vuoren kokoisia kaupunkitaloja tullaan näkemään. Monissa paikoissa on jo niin ahdasta, että ylöspäin rakentaminen on ainoa mahdollisuus. 

– Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta