Alkoholin käyttö on tosiaan laskenut alaikäisillä jo ainakin 15 vuoden ajan. Kouluterveyskyselyissä erityisesti ammattioppilaitosten oppilaiden alkoholin käytössä on tapahtunut jyrkkää laskua viime vuosien aikana. Se, miksi alkoholin käyttö laskee onkin sitten vähän hankalampi kysymys. 

Suurin syy alkoholinkäytön vähenemiseen lienee yleinen kulttuurin ja ilmapiirin muutos. Kännäilyä ei enää vaan pidetä niin “coolina” kuin ennen. Tässä tapauksessa nuoret ovat siis huomattavasti fiksumpia kuin ennen. Samoin kuin alkoholin, niin monien muidenkin päihteiden käyttö on vähentynyt viimeisen 20 vuoden aikana. Etenkin tupakan poltto on laskenut jyrkästi niin nuorissa kuin aikuisissa. 

Nuorilla on myös nykyään paljon enemmän päihteettömiä vapaa-ajanvieton tapoja kuin ennen. Nykyään ei tarvitse lähteä kaupungille ryyppäämään, kun kavereita voi kohdata vaikkapa somessa tai digipelien parissa. Toki myös tietoisuus päihteiden vaikutuksista on nykyisin suurempi kuin aikaisemmin, mikä osaltaan vaikuttaa nuorten käytökseen. 

Pitää kuitenkin muistaa, että samalla kun alkoholin käyttö kyllä laskee, niin edelleen on nuoria, jotka juovat paljon. Ja ne, jotka liikaa juovat, juovatkin sitten enemmän liikaa kuin ennen. Valitettavasti monet kaduilla työtä tekevät tahot myös kertovat, että kavereista pidetään huolta entistä huonommin. Eli siis Suomeksi sammuneita tai muuten huonossa kunnossa olevia nuoria jätetään yksin. Ja sehän ei tietenkään ole OK. 

-Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta