Heti alkuun on sanottava, että tähän en tiedä vastausta 😊. Kysymys kun on sellainen, jota on pohdittu jo historian aamuhämärästä asti. Vastustuksesta ei olla vieläkään yksimielisiä, eikä varmasti koskaan tulla olemaan. Alla siis enemmänkin pohdintaa kuin vastaus. 

Biologisessa mielessä kaiken elollisen (ja ajattelevan) tarkoitus on pohjimmiltaan suvun jatkaminen. Aina yksisoluisesta oliosta ihmisen kaltaiseen monisoluiseen ihmeeseen on meidän perimään kirjoitettu halu lisääntyä. Olisi kuitenkin vähän turhan yksinkertaista sanoa, että tämä olisi mitenkään tyhjentävä vastaus. Elämässä kun on paljon muutakin kuin sen jatkuminen. 

Filosofit ovat pohtineet asiaa moneltakin eri kannalta. Perinteinen antiikin filosofiasta lähtöisin oleva ajattelutapa sanoo, että elämän tarkoitus on onnellisuus. Nykyisin ehkä ajatellaan vielä, että ei niinkään juuri oma onnellisuus, vaan maailman(kaikkeuden) onnellisuus kokonaisuudessaan. Tosin filosofiasta löytyy myös koulukuntia, jotka ajattelevat täysin eri tavalla. Jopa niin, että elämän tarkoitus on loppupeleissä ainoastaan kuolla, mahdollistaa kuoleminen. 

Eri uskontokunnilla on myös omat käsityksensä elämän tarkoituksesta. Joillekin uskonnoille elämä on syklistä. Tästä seuraa se, että elämän tarkoitus on elää mahdollisimman hyvä ja oikeudenmukainen elämä, jotta seuraavassa elämässä saisi hyvän reinkarnaation. Toisille uskonnoille elämän tarkoitus on päästä osalliseksi Jumalan valtakunnasta kuoleman jälkeen. Tämä onnistuu elämällä mahdollisimman hyvin Jumalan viitoittamalla tiellä. 

Nörtti minussa haluaisi sanoa, että me tiedämme jo vastauksen maailmankaikkeuden perimmäiseen kysymykseen: se on 42. Elämän tarkoitus lieneekin maailmankaikkeuden perimmäisen kysymyksen selvittäminen. Tosin siihen ei taida yksi elämä riittää… (Jos et ymmärrä viittausta, niin lue Linnunradan käsikirja liftareille). 

Helpoimmillaan elämisen tarkoituksen voi ajatella olevan yksinkertaisesti elää. Viettää se aika, jonka olemme elossa mahdollisimman hyvin. “Hyvä elämä” on loppupeleissä jokaiselle täysin eri näköinen elämä ja hyvä niin! Myös hevonen voi olla elämän tarkoitus.

-Mikael 

ps. Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta