Aikuiselle alkoholin käytön haitat ilmenevät monen eri vakavuusasteen terveysongelmana ja sosiaalisena haittana. Haitat eroavat hieman käyttöyhteyden perusteella, lyhytaikaisessa liiallisessa käytössä, ns. humalanhakuisessa juomisessa haitat näkyvät erilaisina tapaturmina ja järjestyshäiriöinä, kun taas satunnaisen tissuttelun ei pitäisi näkyä arjessa sen pahemmin, mutta elimistön kannalta haitat näkyvät myöhemmin. Sosisaalisiin suhteisiin alkoholin käyttö tuo omat haasteensa kuten taloudellisia ongelmia tai ihmissuhderiitoja.

Kaatokännissä sattuu ja tapahtuu

”Kaatokännissä” nimensä mukaisesti kaatumisen riski kasvaa ja täten todennäköisyys visiitille ensiapuklinikalle nousee. Kaatokännillä voidaan tarkoittaa humalanhakuista juomista pisteeseen, jossa sammuminen on jo lähellä. Alkoholi poistaa estoja ja vaikuttaa mielialaan. Alkoholi tekee joistain impulsiivisempia kuin toisista, ja tämä yhdistettynä verensokerin laskuun ja esim. huonoon päivään voi lisätä myös aggressiivisuutta. Tämä puolestaan johtaa järjestyshäiriöihin ravintoloissa tai väkivaltaiseen käytökseen.

Lyhytaikainen liiallinen alkoholinkäyttö lisää myös alkoholimyrkytyksen vaaraa. Alkoholimyrkytyskuolemina pidetään tapauksia, joissa alkoholi on aiheuttanut hengityksen lamaantumisen, sydämen pysähtymisen tai sammumisen seurauksena oksennukseen tukehtumisen. Suomessa kuolee vuosittain yli 200 ihmistä alkoholimyrkytykseen.

”Ei tissuttelussa mitään pahaa ole?”

Helposti ajattelee, että ei yksi alkoholiannos päivässä haittaa, eihän siitä tule humalaan, eikä arki häiriinny. Kohtuukäytöstä ei voi kuitenkaan puhua, mikäli alkoholia nauttii ”vähän” päivittäin. Aina ei tule ajatelleeksi alkoholin käytön pitkäaikaisvaikutuksia, terveydellisistä ja taloudellista näkökulmista.

Jo pieni annos alkoholia voi heikentää unenlaatua ja elimistön parantumista. Tissuttelu näkyy nopeasti myös vyötäröllä, sillä alkoholissa on runsaasti energiaa. Lisäksi riski rasvamaksan syntymiseen kasvaa. Runsas käyttö aiheuttaa pitkällä aikavälillä myös sydän- ja verisuoniterveyttä haittaavia oireita. Voisi sanoa, että tissuttelu on maraton, ja kaatokännit ovat pikajuoksu haittojen suhteen.

Alkoholi on kolmas pyörä ihmissuhteissa

Alkoholin säännöllinen käyttö näkyy myös lompakossa ja ihmissuhteissa. Oli kyseessä tissuttelu tai viikonloppukännit, alkoholi maksaa pitkässä juoksussa useita satoja, ellei tuhansia euroja riippuen toki hieman käyttäjästä. Runsas, pitkään jatkunut juominen tuo mukanaan myös perhe-elämään, ihmissuhteisiin ja työelämään liittyviä sosiaalisia ongelmia. Esimerkiksi lapsi kokee vanhemman juomisen hyvin eri tavalla kuin aikuinen itse. Nuori kokee hyvin vahvasti pienenkin alkoholin käytöstä johtuvan käytöksen muutoksen, joten alkoholinkäytöllä on pitkäaikaisseurauksia myös nuoren ja vanhemman välisessä suhteessa.

Mikäli oma tai läheisen alkoholin käyttö huolettaa, voit soittaa maksuttomaan päihdepuhelimeen 0800 900 45, josta saat apua päihdetyön ammattilaisilta ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Puhelut ovat luottamuksellisia ja voit soittaa nimettömänä.

Kysymys alkoholin säännöllisestä käytöstä on hyvin laaja, jonka vuoksi linkkaan meidän tekemän videon alkoholin haitoista. Ota video haltuun alta:

Miro

Sinun antama palaute on meille hyödyllistä. Kerro mitä mieltä olit vastauksesta.

Edellinen Seuraava

Lisää juttuja tästä aiheesta